Philip Jose Farmer – Fluviul vietii

On December 18, 2007 in SF

Philipe Jose Farmer -Fluviul vietiiViata de dupa moarte nu este un subiect abordabil usor, in special datorita modului personal in care fiecare se raporteaza la ceea ce ar vrea sa gaseasca acolo. Philip Jose Farmer aduce in discutie o problema uimitoare: daca dupa moarte nu urmeaza ceea ce ne-au invatat religiile lumii curente sau trecute?

Alternativa oferita este o lume asemanatoare ca si vegetatie si atmosfera cu Pamantul, dar fara resurse minerale deosebite, practic este valea unui fluviu ce se intinde pe milioane de kilometri si inconjoara intreaga planeta, un peisaj in general monoton si animale aproape inexistente.

Pe aceasta lume se trezesc 36 de miliarde de oameni in trupuri vindecate de boli si diformitati, la o varsta medie de 25 de ani. Toate aceste persoane au trait pe Pamant de-a lungul istoriei lui si pana in 1984.

Oricat de stranie ar parea aceasta lume, exista si lucruri bune: in primul rand nimeni nu moare cu adevarat. Daca un resuscitat primeste o lovitura fatala (si vor exista multe lovituri fatale de-a lungul cartii) el reapare undeva de-a lungul raului cu cateva haine (prosoape cu clame) si un potir nou nout.

Potirele sunt sursa de hrana a resuscitatilor. Acestea folosesc un convertor energie – materie pentru a genera tot felul de mancaruri fine, droguri halucinogene, vinuri de tot soiul. Aceste potire se “alimenteaza” de la pietrele potir aliniate de-a lungul raului.

Personajele principale ale “vietii de apoi alternative” sunt Richard Burton – un explorator din secolul 19, Alice Hargreaves, Peter Jairus Frigate si Monat (un extraterestru care considera ca el este cauza existentei acestei lumi pentru ca a exterminat rasa umana undeva in anul 2000).

Povestea capata accente din ce in ce mai complicate pe masura ce resuscitatii si grupurile pe care le formeaza incep sa isi cristalizeze un scop : acela de a descoperi cine este in spatele acestei aduceri la viata pe care incep sa o perceapa mai putin ca si “viata dupa moarte” si mai mult ca si experiment al unei forte superioare.

Lumea Fluviului este locul unde crestinii, musulmanii si toate celelalte religii gasesc cu totul altceva decat li s-a spus de-a lungul vietii si, prin urmare, infloreste o religie noua numita Biserica celei de a Doua Sanse care promoveaza pacifismul si inclinarea catre introspectie. Doctrina Bisericii (inspirata de un resuscitat numit La Viro) spune ca aceasta lume este un popas pentru desavarsirea sufletului.

Ce doresc insa cei care au creat lumea fluviului? Sunt acesti resuscitati o parte a unui plan de salvare a sufletului lor sau sunt subiectii unui experiment cu scopuri necunoscute? Pot oamenii sa isi depaseasca conditia si obisnuintele de-a lungul a zeci de mii de ani, acum ca au ajuns pe o lume pasnica?

Solutiile propuse de Farmer nu sunt niciodata facile sau previzibile.
Nu va ramane decat sa cititi cartea si sa aflati.

Ovidiu Covaciu

[ratings]

Articol postat de: admin


  1. MD a scris,

    Ati publicat pana acum din seria Riverworld: “To Your Scattered Bodies Go”, “The Fabulous Riverboat”, “The Dark Design” si “The Magic Labyrinth”. O sa publicati si “Gods of Riverworld”?

  2. ana a scris,

    Da, o sa publicam si volumul acesta, acum este in traducere. Nu mai dureaza mult, sper :)

  3. Hm | Terorism de cititoare a scris,

    […] al lor – “actiunea se petrece” intr-un cimitir. Philip Jose Farmer, Fluviul vietii (1, 2 si 3) – deduc ca e un fel de fantasy in lumea de apoi. Jim Crace, In clipa mortii – se descompun […]

Adauga un comentariu

RSS